Kompanzasyon Panelleri
Kompanzasyon panosu bir tesisin güç katsayısını düzeltmek için kondansatör ve ölçü aletlerinin üstünde yer aldığı panodur. Kapasitif veya endüktif etki sonucunda meydana gelen voltaj ve akım sinyali arasındaki faz kaymasını düzelterek sabit tutmayı amaçlayan işleme ise kompanzasyon adı verilir. Kompanzasyon, elektrik sistemlerinin iyi koşulda çalışmalarına katkı sağlar.
Kompanzasyon Panosu Ne İşe Yarar?
Kompanzasyon panosu tesisin gerekli cihazlarını içerisinde barındırır. Reaktif enerji gerektiği anda reaktif gücün üretimini de gerçekleştirir.
Motorlar, trafolar gibi endüktif yükler aktif güç ile birlikte reaktif güç de çekerler. Reaktif güç ihtiyaç olması durumunda en yakın noktada üretilebilmesi için elektrik sisteminin en iyi şartlarda çalışabilmesi önemlidir. Bu sebeple tesise bir kompanzasyon panosu kurulur. Tesisin gereksinim duyduğu reaktif güç kompanzasyon panosundaki kondansatörler aracılığıyla sağlanır. Elektrik şebekesinde temiz bir enerji dolaşması amaçlanır. Bu sayede şebekenin verimi yükseltilmiş olur.
Kompanzasyon Panosunun Özellikleri Nelerdir?
Kompanzasyon panosunun temel özelliği, kondansatör gruplarının kontrol edilmesi olarak tanımlanabilir. Kompanzasyon panosu, güç katsayısının düzeltilmesinde kullanılmaktadır. Reaktif güç kontrol rölesi ile sırasıyla devreye alınır ve güç katsayısını düzeltirler.
Kompanzasyon panosu dahili ve harici olarak montaj edilebilir. Harici panoların üstü eğimli çatı yapılmalıdır. Ayrıca havalandırma panjurlarının da bulunmaması gerekir.
Dahili kompanzasyon panosunda ise havalandırma panjurları yer almalıdır. Büyük panolarda kondansatörlerin havalandırılması için aspiratörler yer almalıdır. Kondansatörlerin konulacağı özellikte yeterli oranda raflar yer almalıdır.
Kompanzasyon Panosu Nerelerde Kullanılır?
Kompanzasyon panosu, endüstriyel tesisler ve ticari binalar tarafından kullanılmaktadır. Aksi halde yüksek reaktif enerji bedelleri ödemek durumunda kalabilmektedirler.
Kompanzasyon Panosunun Kazanımları Nelerdir?
Kompanzasyon kazanımları ile işletmeler indüktif ve kapasitif enerji bedeli ödemezler. Kompanzasyon bedeli ile işletmelerde bazı kazanımlar elde edilmektedir. Bu kazanımlar şu şekilde sıralanabilir;
Enerji Tasarrufu: İşletmelerin tükettikleri aktif enerjinin yüksek verimli olması sağlanır. Elektrik giderleri azaltılır.
Ekipman Verimliliği: Trafoların daha yüksek yük yüklenmesine imkan tanır.
Enerji Kalitesi: Ani gerilimlere karşı sistem ve ekipmanların korunmasını sağlar.
Sistem Güvenliği: Ani yük değişimlerine karşı kablolarda meydana gelebilecek ısınmalara karşı kayıpları önlemiş olur.
Kompanzasyon panosu dizayn edilirken uygun malzeme seçimiyle birlikte kondansatör bataryaların uzun ömürlü olması için gerekli önlemler alınmalıdır. US A Fabrika Otomasyon ve Mühendislik, sistemin kompanzasyon ihtiyacını belirleme aşamasından devreye alma aşamasına kadar başarılı bir şekilde hizmet sunmaktadır.